Vypestujme si svoje sadenice
Zimné obdobie možno využiť na plánovanie sadenia sadeníc na nasledujúcu sezónu. Začnime siatím semienok rastlín, ktoré potrebujú dlhší čas na to, aby z nich vznikli kvalitné sadenice. Je dôležité vyčleniť si čas na prípravu a pestovať sadenice správnou metódou.
Začnime výberom dobrého a kvalitného semena. Semeno si môžeme kúpiť alebo odložiť z predchádzajúcej sezóny. Ak semeno kupujeme v špecializovaných predajniach, treba venovať pozornosť roku výroby semena a jeho klíčivosti, ktorá by mala presahovať 90 %. Ak chceme mať semeno z ekologickej produkcie, dávame pozor na to, aby bolo správne označené zodpovedajúcim ekologickým certifikátom.
Ako si vybrať nádoby a substrát na kvalitné vlastné sadenice?
Semená môžeme pestovať v rôznych nádobách. Môžu to byť črepníky, polystyrénové kontajnery alebo plastové nádobky s viacerými dierkami na dne. Môžeme použiť aj črepníky z minulej sezóny, tégliky od jogurtu a pod., iba ich musíme dobre umyť a vysušiť. Tvar a výška črepníkov nie sú dôležité.
Na výsadbu všetkých druhov zeleniny je potrebný kvalitný špeciálny substrát na sadenice. Plantella Start obsahuje úplne prírodnú rašelinu.
Vďaka uchovávaniu vyhovujúceho množstva vody v okolí semena zabezpečuje podklad zo zodpovedajúcej rašeliny dobrú klíčivosť semena, keďže semeno dokáže úspešne vyklíčiť len pri vhodnej vlhkosti a teplote. Keď semeno vyženie prvé klíčne lístky a koreň, substrát poskytne rastline zodpovedajúce podmienky na dobrý rast.
Substrát obsahujúci kvalitnú rašelinu zabezpečuje dobrú prietočnosť vody, ktorá sa nezachytáva vo veľkých množstvách, ale iba zvlhčuje okolie koreňov. Pôda Plantella Start obsahuje dostatok živín na vyklíčenie semena.
Keď semeno vyklíči a narastie do určitej veľkosti, určité druhy plodovej zeleniny (napr. paradajky, paprika alebo baklažán) presadíme alebo pikujeme do väčších nádob, pretože rastliny potrebujú väčší priestor pre korene a nadzemný rast.
Keď semeno vysejeme na okennej doske, nádobu zakryjeme priehľadnou fóliou, čím urýchlime klíčenie. Keď rastlinky vyklíčia, fóliu odstránime.
Primeraná teplota a svetlo pre sadenice
Sadenice potrebujú vo dne i v noci čo najstálejšiu teplotu. Rozdiel medzi dennou a nočnou teplotou sa pohybuje od 5 do 10 °C. Čím je tento teplotný rozdiel nižší, tým sú podmienky pre rast a vývoj sadeníc priaznivejšie.
Najvyššie teploty si vyžaduje plodová zelenina (paradajky, baklažán, paprika), pretože na vyklíčenie potrebuje okolo 25 °C, kým kapustovité rastliny (karfiol, kapusta, kel), šalát a špenát potrebujú len teplotu od 18 do 22 °C.
Dôležité je aj svetlo, keďže nechceme mať sadenice so slabou stonkou. Ak máme k dispozícii slabšie osvetlenie (oblaky, sneh), znížime teplotu a zredukujeme hnojenie.
Starostlivosť o sadenice
Keď sadenice úspešne vyklíčia, presadíme rastlinné druhy vyžadujúce viac priestoru (napr. plodovú zeleninu) do väčších nádob. Používame pôdu Plantella Start, ktorá poskytuje vysokú úroveň opory koreňom rastlín a dobre vsakuje vodu.
Sadenice pomaly získavajú potrebné živiny pre svoj rast a vývoj, a preto ich hnojíme tekutým organickým hnojivom Plantella Záhrada. Vysokokvalitná tekutá organická výživa z extraktov morských rias obohatená vitamínmi posilňuje koreňový systém rastlín, pomáha im lepšie prijímať živiny a umožňuje zdravší vývoj, intenzívnejšie kvitnutie, vyššiu úrodu a lepšiu kvalitu a plnšiu chuť plodov.
Keď sú rastlinky malé, nevystavujeme ich priamemu slnečnému žiareniu. Dbáme na to, aby mali dostatok svetla a stálu teplotu.
Kalendár výsadby vlastných sadeníc
Pri pestovaní sadeníc začíname so sadením tých, ktoré potrebujú najviac času na vývoj predtým ako ich posadíme do záhrady alebo hriadky.
V uvedenom kalendári výsadby sa nachádzajú rámcové údaje o sadení, presádzaní a zbere úrody vzťahujúce sa na podmienky vo vnútrozemí Chorvátska, keďže pobrežie krajiny má vyššie teploty a väčšie množstvo svetla v zimných a jarných mesiacoch.
DRUH | VÝSADBA | PRESÁDZANIE DO ZÁHRADY | VÝNOSY |
---|---|---|---|
skorý karfiol | polovica januára – február | apríl | jún – august |
neskorý karfiol | polovica januára – marec | apríl – júl | september – október |
skorá kapusta | február – marec | apríl | jún – júl |
neskorý kel | február | apríl | júl |
skorý kaleráb | polovina ledna – únor | marec – apríl | júl – november |
zeler | február – marec | začiatok apríla – polovica júna | október |
skorý šalát | január – marec | začiatok apríla – máj | jún – júl |
endívia | február – marec | apríl – máj | júl |
paradajky | február – marec | máj | júl – polovica októbra |
baklažán | druhá polovica februára | máj | júl – polovica októbra |
paprika | marec | máj | júl – polovica októbra |
uhorky | apríl | polovica mája – polovica júna | druhá polovica júla |
letný pór | február – marec | máj | august – september |
rozmarín | marec – máj | apríl – máj | máj – august |
ligurček lekársky | apríl – máj | máj | máj – september |
Viac informácií o zelenine nájdete v Kalendári výsadby a zberu >>>
Produkty Plantella na výrobu sadeníc
Produkty Plantella a Bio Plantella sú výsledkom dlhoročných znalostí, overeného výskumu a technologických inovácií renomovaného slovinského výrobcu Unichem. Keďže sme na ne nesmierne hrdí, označili sme ich špeciálnou pečaťou Testovaná účinnosť.