Zelené časti na zelenine
Pri niektorých druhoch plodovej zeleniny je dôležité aj olamovanie vrcholkov, odstraňovanie výhonkov a spodných listov na rastline. Osobitne dôležité je to pri rajčinách. Rozlišujeme medzi nízkymi a vysokými druhmi rajčín. Nízkym druhom rajčín neolamujeme vrcholčeky a neodstraňujeme ani výhonky. Vysokým druhom treba olamovať a odstraňovať výhonky.
Olamovanie znamená, že odstránime hlavný výhonok, čím zastavíme rast rastliny, a tak sa väčšina živín dostane do plodov. Skoré rajčiny olamujeme nad štvrtým alebo piatym súkvetím.
Neskoré rajčiny v teplejších oblastiach olamujeme nad siedmym súkvetím, v kontinentálnej časti potom nad šiestym súkvetím.
Olamujeme tak, že nad posledným súkvetím necháme ešte dva listy, ktoré neskôr vyživujú plody. Pazušné púčiky sú výhonky, ktoré rastú v pazuche listov.
Pazušné púčiky odstraňujeme v suchom počasí, keď ešte nie sú dlhšie ako 3 až 4 cm. Pre lepšiu úrodu rajčín odstránime aj listy až po prvú kvetnú stopku.