10 tipov pre bohatšiu úrodu
Na jar sme sa venovali kopaniu, hnojeniu, výsevu semien a sadeniu mladých rastlín. Záhradkárčenie nie je len o tom, čo sme urobili, ale aj o tom, čo ešte môžeme urobiť, aby sme naplno využili potenciál našej záhrady. Preto sa často pýtame samých seba: Ako zlepšiť našu úrodu, aby bola čo najbohatšia, najkvalitnejšia a najzdravšia?
V tomto článku vám prinášame 10 cenných rád, ktoré vám s tým pomôžu. Prezradíme vám tajomstvá úspešného záhradkárčenia – od správneho zavlažovania a hnojenia až po ochranu pred škodcami a chorobami. Vysvetlíme si význam správneho zberu úrody, vhodného osvetlenia a udržania rovnováhy v záhrade.
1. Správne zavlažovanie záhrady
Správne zavlažovanie môže mať veľký vplyv na vývoj rastlín a predovšetkým na ich zdravie. Musíme najmä vedieť, ktoré rastliny sa dajú zalievať prostredníctvom listov a ktoré to znášajú horšie. Šalát, čakanka, repa a reďkovka budú vďačné za listovú zálievku a postreky.
Zatiaľ čo paradajky, fazuľa, zeler, cukety, uhorky atď. listovú zálievku rozhodne neobľubujú, paradajky ju dokonca nemajú rady natoľko, že kvôli mokrým listom niekedy ochorejú. Preto sa pri zalievaní snažíme zalievať len pôdu, a to možno aj prostredníctvom odrezaných fliaš vedľa rastlín.
Ak je to možné, na zalievanie používame dažďovú vodu vyhriatu na okolitú teplotu. Na jar, keď teploty nie sú príliš vysoké, zalievame ráno, ale v lete je najvhodnejšie večerné zalievanie, aby sa rastliny v noci počas chladu zotavili.
Zalievame radšej menej často, ale zato dôkladne – v podstate tým zavlažujeme záhradu. Ak však máme možnosť, zaobstarajme si systém kvapkovej závlahy.
Koľko závlahy potrebuje zelenina?
veľa závlahy | málo závlahy |
Paradajky | Mrkva |
Paprika | Fazuľa |
Cukety | Rukola |
Uhorky | Špenát |
Baklažány | Cibuľa |
Zemiak | Cesnak |
Kapusta | Petržlen |
Brokolica | Mangold |
Karfiol | Rukola |
Repa | Paštrnák |
Červená repa | Kaleráb |
Pór | Artičoky |
Melón | Reďkovky |
Tekvice | Zeler |
Dyňa červená | Rebarbora |
Čakanka | Pažítka |
Šalát | Tymián |
Endívia | Rozmarín |
Poľníček | Tymián |
Rastliny reagujú na nedostatok vody tým, že im opadávajú kvety a kvetné puky, začnú kvitnúť, niektoré zvädnú a plody môžu dokonca trochu zhorknúť (uhorky). Listy sa budú krútiť, pretože len tak zabránia odparovaniu vody.
2. Vhodné prihnojovanie rastlín
Počas leta si niekedy môžeme všimnúť, že rastliny pomalšie rastú alebo majú svetlejšie listy. Našou prirodzenou reakciou na to je, samozrejme, hnojenie. Väčšinou však nejde o nedostatok živín, ale jednoducho o príliš vysoké teploty, ktoré niektorým rastlinám (napr. kapustovinám) nevyhovujú, alebo o zhutnenú pôdu. Hnojenie prispôsobujeme potrebám jednotlivých rastlín a postupujeme podľa návodu na obale hnojiva.
V lete bude zelenina najviac vďačná za posilnenie v podobe produktov na báze rias, preto pravidelne pridávame Plantella Zahrada.
3. Pravidelné odstraňovanie buriny
Pravidelné odstraňovanie buriny je dôležité, pretože burina súperí s rastlinami o vodu, živiny a svetlo. Burina dokáže spomaľovať rast záhradných rastlín a znižovať ich úrodu tým, že vytvára tieň a bráni im v prístupe k svetlu a vzduchu. Taktiež môže byť aj hostiteľom škodcov a chorôb, čo predstavuje ďalšie riziko pre zdravie záhradných rastlín.
Pravidelne kontrolujeme záhradu a burinu odstraňujeme akonáhle sa objaví, pretože to umožňuje lepšie prevzdušnenie pôdy, ktoré podporuje zdravý vývoj koreňového systému rastlín. Pri odstraňovaní buriny dávame pozor, aby sme nepoškodili koreňový systém rastlín.
Okrem toho, že odstraňovanie buriny prispieva k zlepšeniu estetickej stránky záhrady, pomáha tiež udržiavať rovnováhu a zdravie záhradného ekosystému a umožňuje, aby sa záhradným plodinám darilo v čo najlepších podmienkach.
4. Na záhrade používame vhodnú stielku
Pôdu zakryjeme aj stielkou, aby sme zabránili rastu burín, udržali vlhkosť a ochránili pôdu pred silnými dažďami. Najlepšími materiálmi sú slama, miskant, pokosená tráva a ovčia vlna. Pokiaľ máme v záhrade problémy so slimákmi a inými škodcami, ako stielku použijeme papradie, bazu a bylinky.
5. Niektorá zelenina potrebuje dopĺňať vápnik
Zelenina potrebuje viac vápnika v období intenzívneho rastu a tvorby plodov. Vápnik sa z pôdy veľmi rýchlo vyplavuje, preto je potrebné ho dopĺňať listovým hnojením. Najčastejšie znaky nedostatku vápnika sú:
- U kapustovej zeleniny odumierajú vnútorné listy, výhonky sa rozpadajú, okraje mladých listov hnednú a karfiol môže mať sklovité kvety.
- Fazuľa je zakrpatená, listy žltnú, mladé výhonky vädnú a struky sú nepravidelne vyvinuté.
- Na paradajkách, paprike a baklažánoch sa objavuje čierna hniloba v okolí kalichu plodu.
- Na tekviciach dochádza k vysychaniu plodov.
Vápnik dopĺňame pomocou organického vápenatého hnojiva Plantella Vapnik na paradajky s trojnásobným účinkom. Je to rastlinný biostimulátor, hnojivo a tiež pomáha zlepšovať prenos vápnika a iných stopových prvkov do rastlín.
Mal by sa aplikovať od momentu vytvorenia plodov až do ich zrelosti každých 7 – 10 dní v koncentrácii 30 – 40 ml/10 l vody.
6. Zelené práce pri plodovej zelenine
Pri niektorých druhoch plodovej zeleniny je dôležité olamovanie vrcholkov, odstraňovanie výhonkov a spodných listov na rastline. Zvlášť dôležité je to pri paradajkách. Rozlišujeme nízke a vysoké odrody paradajok. Nízkym odrodám paradajok neolamujeme vrcholky a neodstraňujeme ani výhonky. Vysokým odrodám však treba olamovať vrcholky a odstraňovať výhonky.
Olamovanie znamená, že odstránime hlavný výhonok, čím zastavíme rast rastliny, a tak sa väčšina živín dostane do plodov. Skoré paradajky olamujeme nad štvrtým alebo piatym súkvetím. Neskoré paradajky v teplejších oblastiach olamujeme nad siedmym súkvetím, v kontinentálnej časti potom nad šiestym súkvetím.
Olamujeme tak, že nad posledným súkvetím necháme ešte dva listy, ktoré neskôr vyživujú plody. Zálistky sú výhonky, ktoré rastú v pazuche listov. Zálistky odstraňujeme v suchom počasí, keď ešte nie sú dlhšie ako 3 až 4 cm. Pre lepšiu úrodu paradajok odstránime aj listy až po prvú kvetnú stopku.
7. Ochrana záhrady a rastlín po búrkach
Búrky so silným dažďom a krúpami môžu našu zeleninu výrazne poškodiť. Paradajky, uhorky, tekvice, baklažán a papriky prežijú, ak zostala stopka a prvé kolienka sú živé, aj keď úroda bude, samozrejme, menšia. Takisto to neohrozí šalát, endíviu a čakanku, ktorým sa ešte nevytvorili hlavy. Rozrastie sa aj cvikla, petržlen a zemiaky, trochu horšie však mrkva.
Po búrke odstránime všetky polámané a poškodené časti rastlín a postriekame ich ekologickým ochranným prostriedkom na báze prasličky roľnej Bio Plantella Natur-F-R.
8. Ochrana rastlín pred chorobami
Ak chceme na záhrade znížiť výskyt chorôb, v lete neprihnojujeme dusíkom, ale na posilnenie použijeme prípravky na základe rias Plantella Záhrada. Pôdu prekypríme, aby mohla opäť prijímať vodu a živiny. Ak sme ju vystlali stielkou, zabránime tak zhutneniu pôdy.
Zeleninu pravidelne preventívne postrekujeme prírodným ochranným prípravkom Bio Plantella Natur-F-R.
9. Ochrana rastlín pred škodcami
Na stielku používame výrazne aromatické bylinky, pretože ich vôňa škodcov zmätie. Popri zelenine sadíme: cesnak, cibuľu, reďkovku, rascu, tymián, šalviu a saturejku. Vyhýbame sa modrej farbe na záhrade, pretože priťahuje strapky. Niektoré druhy zeleniny zakryjeme sieťkami a rozmiestnime aj Bio Plantella Žlté lepové pasce proti kvetárke cibuľovej, ktoré redukujú počet lietajúcich škodcov. Vytvoríme obydlia a skrýše pre predátorov.
10. Zber úrody v správnom čase
Pre zabezpečenie optimálnej kvality, čerstvosti a výživovej hodnoty je veľmi dôležité zbierať úrodu zo záhrady v správnom čase. Keď plodiny dosiahnu zrelosť, je dôležité ich zozbierať správne, aby sme z nich vyťažili čo najviac. Zber plodín v správnom čase zabraňuje tomu, aby boli príliš tvrdé, prezreté alebo zhnité, čo by znížilo ich atraktívnosť a úžitkovosť, ale zároveň podporuje rast nových plodov a ďalšie kvitnutie rastlín, čo predlžuje obdobie zberu.
Pravidelný a správny zber tiež pomáha udržiavať poriadok v záhrade a zabraňuje vzniku škodcov a chorôb, ktoré sa môžu šíriť prostredníctvom prezretých alebo zhnitých plodov.
Dodržiavajte odporúčania týkajúce sa zrelosti plodín a zberajte ich včas. Nenechávajte plodiny v záhrade dlhšie, ako je potrebné, pretože to môže spôsobiť ich znehodnotenie a zhoršenie chuti.
Plantella a Bio Plantella účinne a prirodzene chránia pred chorobami a škodcami
Produkty Plantella a Bio Plantella sú výsledkom dlhoročných znalostí, overeného výskumu a technologických inovácií renomovaného slovinského výrobcu Unichem. Keďže sme na ne nesmierne hrdí, označili sme ich špeciálnou pečaťou Testovaná účinnosť.