AKO VYPESTOVAŤ VEĽA DOMÁCICH ŠŤAVNATÝCH PARADAJOK?
Paradajky sú dnes najrozšírenejšou záhradnou zeleninou na svete. Pestrosť foriem plodov a farebných odtieňov paradajok je fascinujúca! O chuti a použiteľnosti ani nehovoriac.
Proto se na zahradu, do vysokých záhonů nebo větších květináčů na terasách a balkonech vyplatí vysévat a sázet více různých druhů rajčat.
Máj je obdobím, keď na záhrade sadíme plodovú zeleninu, ako sú paradajky, paprika, baklažán, uhorky, tekvica. Správny čas na vysádzanie paradajok je obdobie po troch ľadových mužoch, teda po 15. máji.
Ako si vybrať ideálne paradajky?
Najmenšie sú ríbezľové paradajky alebo paradajka divoká, ktorá je bratrancom našich domácich paradajok. Je to vysoká, bujne rastúca a dobre rodiaca paradajka. Nevyhnutne potrebuje oporu, najlepšie sieť, pretože sa veľmi rozrastá. Týmto paradajkám neodstraňujeme bočné výhonky. Červené malé paradajky (vo veľkosti ríbezlí) sú sladké a majú veľmi intenzívnu chuť. Dozrievať začnú už o 70 – 80 dni po presadení. Sú vysoko odolné voči chorobám!
Výnimočne populárne sú visiace paradajky s plodmi vo veľkosti hrozna „Tomberry“. Košato sa rozrastajú a dobre rodia. Plody sú žltej alebo červenej farby.
Malé sú aj čerešňové a slivkové paradajky. Prvé sú okrúhle a v tvare čerešne (aj Cherry paradajky), druhé sú podlhovasté a v tvare slivky (aj Datterino alebo Plum paradajky). Vážia okolo 20 – 35 g. Všetky tieto paradajky sú silného rastu a veľmi zdravé (pleseň ich napadne neskôr).
Podľa veľkosti nasledujúc stredne hrubé paradajky »Grapolo« alebo koktejlové paradajky, ktoré rastú v strapci. Majú veľkosť v priemere asi 6 – 7 cm a vážia 100 – 180 g.
Medzi stredne veľké zaraďujeme aj paradajky Pelati.
A najväčšie sú mäsité alebo »BEEF« paradajky, ktoré vážia 200 – 350 g. Tie môžu byť guľaté, hranato-guľaté, s vlnitými ramenami, v tvare srdca alebo v tvare obráteného srdca.
Najväčšou a mimoriadne chutnou paradajkou je stará talianska sorta Belmonte. V Taliansku sa im už podarilo vypestovať aj 2 kg vážiace plody tejto sorty.
Kto je dobrým susedom paradajok?
Pod vysokými paradajkami, v bezpečí pred páľavou vďaka ich tieňu, nájdu svoje miesto riadky šalátu, špenátu alebo mangoldu.
O najlepšiu chuť paradajok sa postará bazalka tak na záhrade, ako aj na tanieri.
Pri paradajkách sa dobre cítia: bôb, cesnak a cibuľa, tekvica, nízka fazuľa, pór, čakanka, petržlen, zeler a špargle. Takisto sa vedľa nich darí kapuste, pretože paradajky ju chránia pred škodcom mlynárikom kapustovým tým, že škodcu mätú svojou intenzívnou vôňou, a on tak nenájde kapustu, ktorá rastie vedľa.
Ako úžitkové rastliny sadíme: nechtík, aksamietnice, kapucínky a mätu, ktoré odpudzujú choroby a škodcov a lákajú opeľovačov.
Stielka a zavlažovanie paradajok
Paradajky nám budú veľmi vďačné za organickú stielku, pretože potrebujú veľa vody. Stielka zadržiava vlahu, ale musíme dávať pozor, aby sme rastliny zavlažovali, nie zalievali. To teda znamená, že im pomaly, ale dlhšiu dobu, dodávame vodu tak, aby sa dostala čo najhlbšie do zeme, čo umožní rastline vytvoriť hlboké korene. S takýmito koreňmi bude lepšie znášať stres v dôsledku sucha v lete.
Môžeme umiestniť aj zavlažovací systém, ktorý kvapkami po celý čas rovnomerne zavlažuje rastliny. Takýto systém môže byť drahý a vyžaduje zdroj vody.
„Zavlažovací systém” si môžeme pripraviť aj sami: plastovej fľaši odstránime dno a na uzávere urobíme primeranú dierku. Fľašu zakopeme pri rastline do hĺbky 10 cm a naplníme vodou. Takto vytvoríme zavlažovanie, ktoré bude rastline pomaly dodávať vodu, pretože funguje podobne ako kvapkový zavlažovací systém.
Letné práce: odstraňovanie pazušných púčikov a strihanie paradajok
Vysoké paradajky pestujeme na jednej stonke, pretože koreňový systém je príliš slabý na to, aby dokázal vyživovať viac než jednu stonku s plodmi.
Pravidelne odstraňujeme pazušné púčiky – nové stonky, ktoré sa objavia v pazuchách listov. Pred odstraňovaním sa vyhýbame vysadeným zemiakom, aby sme nepreniesli pleseň zo zemiakov na paradajky.
Vo vlhkom lete a v skleníkoch odstraňujeme aj listy – môžeme odstrániť až päť listov týždenne a rastline to nespôsobí žiadne ťažkosti.
Paradajky tak budú viac osvetlené, plody rýchlejšie dozrú, viac sa sfarbia a predovšetkým budú listy rýchlejšie schnúť. Tým znížime možnosť rozvoja plesňových chorôb, ktoré postihujú paradajky vo vlhkom počasí.
Aby bola výsadba čo možno najvzdušnejšia, paradajkám odstraňujeme aj spodné listy. Začneme vtedy, keď sú prvé plody veľké ako väčší orech, a odstránime všetky listy po prvé plody. List pri plode ponecháme.
Neskôr rovnomerne odstraňujeme do päť listov týždenne po celej rastline.
Kedy a ako zberať a uskladniť paradajky?
Paradajky je najlepšie oberať ráno, každý druhý deň alebo trikrát za týždeň. V letnom období môžeme oberať o trochu menej červené, resp. sfarbené plody ako na jeseň.